WTW

Warmte terugwinnen?

De meeste woningen zijn tegenwoordig uitstekend geïsoleerd. Helaas vaak ten koste van de kwaliteit van het binnenklimaat. Want zonder goede ventilatie krijgen vocht, schimmels en huismijt ruim baan. Met als gevolg dat bijvoorbeeld het aantal carapatiënten de laatste jaren fors is toegenomen. Vandaar dat tegenwoordig steeds vaker wordt gekozen voor een warmteterugwinunit als standaard ventilatie-oplossing. Want met warmteterugwinning (WTW) bereikt u immers wél wat u wilt: namelijk een comfortabel en zo gezond mogelijk binnenklimaat en een flinke besparing op energie.

Het principe van is heel eenvoudig. Met behulp van een toe- en afvoerventilator voert de unit verse buitenlucht naar binnen en ‘vervuilde’ binnenlucht af naar buiten. Beide luchtstromen worden door een warmtewisselaar gevoerd. Hierin wordt zo’n 95% van de warmte van de afvoerlucht overgedragen aan de verse buitenlucht die naar binnen wordt geblazen. Dit waarborgt een inblaastemperatuur die bijna hetzelfde is als de kamertemperatuur.

Warmte winnen uit 'gebruikt' douchewater

Relatief nieuw is een douche met warmte terugwinning (de douche-WTW). Die maakt gebruik van warmte uit wegstromend douchewater, om koud leidingwater voor te verwarmen. Het principe is hetzelfde als van een warmtewisselaar: door koud water langs warmer water te leiden, warmt het koude water op. De waterstromen zijn daarbij wel strikt gescheiden. Deze optie vergt een kleine verbouwing, en is dus vooral een optie als u een badkamer gaat (ver)bouwen.

De boiler of ketel hoeft bij een douche-WTW vanwege de voorverwarming minder hard te stoken. Dat scheelt een gemiddeld huishouden veertig procent van de energierekening voor warm water. De meeste boilers en moderne, modulerende combiketels of modulerende badgeisers zijn geschikt om te combineren met de douche-WTW. Om te zorgen dat het water wel op constante temperatuur blijft, is een thermostatische douchemengkraan sterk aan te bevelen. Aangezien de douche-WTW koud water opwarmt, is er namelijk minder bijmenging van warm water nodig.

Heeft u vragen en/of opmerkingen of wilt u advies of een vrijblijvende offerte? Vul dan het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.